Dobrý den všem,
Děkuji za uhlazený komentář. pobavil
zrovna jsem dotestoval první modul. Narazil jsem jenom ne jeden problem s oscilací, který diskutuji emailem s panem Federmanem. ovšem vyskytuje se pouze u mého testovacího reproduktoru. (ve zkratce řict zesilovač "prdí" při basech. )
a ted k relativně uspěšnému testu.
pouzity dva osciloskopy. c1-94 analog a digitalni kapesni. a dva měřáky analog mikro4353B4,1 tolerovany na 2.5%. a digitalni range RE6810
dva zdroje 17v DC 160W a 43V DC 300W IE. kapacity do 5mF (starší kousky)
porovnavací zesilovače:
lehce hifi
PASS F5 s klidovým proudem 0.7A (non-turbo edice, bez jediného kondezatoru v cestě)
SDA 650W
pa komerční
RH SOUND 2x500w
PSA 2x1250W
Tripath T-amp 2*100w (sure)
reproduktory:
tesla ARN226/4 - onen na kterém to zakmitáva
Beyma SM115K basová horna
pak domací 2 pasmová soustava osazana PA basakem 8 palcem a HIFI dynamikou. (vyhybka se strmosti 6 basy a 18db vyšky. mam rád plné pasmo)
Beyma dvou pasmo PA - čim je osazena jsem už zapomněl.
zdroj signálu
zvuková karta Audiotrack HD. osazena o-zesilovači OPA
a zvuky. generatory sinus. na 192khz vzrokovací frekvenci
kytarové sola na stejné frekvenci se zpěvem a bicími. a pak komerční muzika.
vysledek celkove
- pozorovaní osciloskopu mě .. nezajimalo až na oživování a test maximalního výkonu. dávam přednost uším. měl jsem spolu ještě kolegu a i on měl uši.
- zvuk zní ryhle rázně. slušné vyšky. v tomto ho "překonal" pouze PASS F5, a poměrně linearní SDA. ale nemít ty high end nahrávky.. tak pochybuju že by to někdo poznal. v tomto testu vyčnival pouze zesilovač RH sound, který trvale zkresluje. ačkoliv hluchý nepozná. )
- vykon špičkově jsme naměřili 312w a k limitaci jsme se nedostali s obavou o pouzdra. test finalniho výkonu jsme provedly na PA dvoupasmu
- vykon uměrny použitelný.. se nám jevil cca 50-70W stálý tz. sinusový přímo do realné zatěže
- uchometricky jsem nenašli žadné zkreslení. ale věřím že tam při špičkách bylo,,.. ale už to byl trochu děsivý randál.
vyhody jsou tedy jasné a očividné. a ted co se mi "nelibilo"
- ačkoliv se mi zdala deska hodně dobrá promyšlená. nesnaším male cestičky a ten nečitelný potisk. nejde poznat kolikrat co tam ma být.. , ale je to taková hloupost. (ale nepozorny by na tom mohl vyhořet)
- to GND je takové neštastné. (jsem zvyklý tam mit vsechny GND na svorkách)
- původní pinová patička je takové neštěstí. raději šroubuji nebo pajím na velké plochy.
= a) tz. žadné zavažné vady jsem neobjevil ale desku bych pro budoucnost předělal na přivětivější.
b) vzhledem k ceně zesilovače bych ho mohl každemu doporučit. na naštvaní sousedů to stačí asi tak 10X
zavěrem.
- potřebuji moduly které zvladnou 100w sin na stálo. tz. mému záměru neposlouží. a kdybych dával dva dohromady tak už se mi to cenově a časově nevyplatí (mozna někdo neuvěří, ale da se postavit zesilovač 100w do 500kč (jen modul), který bude dobře hrát a přežije)
- zvažuji jeste ořezat pasmo nad 100Hz. a postavit jednoduchý kompresor s kulatou hranou, a tím stlačit zvuk.. tz. používat menší výkon než jsem původně potřeboval.
- jsem uplný amater a pišu tak jak to citim. nesnažim se někoho špinit / hodnotit.. otevřeně se bavím jak to citim a vnímám. Diskuze, pomluvy apod. mě nezajímají.
P.S. nad tou ledkou jsem taky přemyšlel.. tak jsem to tam nějak vrzl. buchl do zásuvky a čekal jestli budu chytat cívku z repreáku.
Diky moc.