[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/session.php on line 1056: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
"Hi-Fi svět" federmann.cz • Zobrazit téma - DPA110 - legenda žije, aneb pokus o reinkarnaci?

"Hi-Fi svět" federmann.cz

Fórum převážně vážně nejen o Hi-Fi, zesilovačích a počítačích.
Právě je stř 16. říj 2019 12:40:32

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Pravidla fóra


Patero:

1. Při registraci uváděj pravdivé kontaktní informace, web má vyšší míru zabezpečení a registraci musíš potvrdit. O dění na webu budeš dle vlastního nastavení průběžně informován na uvedený e-mail.
2. Nepoužívej více účtů. Při jakýchkoliv problémech se svým účtem se obrať e-mailem na administrátora fóra.
3. Nezakládej stejná témata, která již někdo založil.
4. Neodváděj diskuzi od tématu, piš pouze příspěvky, které chceš sdělit všem, pro ostatní příspěvky a komunikaci využij SZ (soukromé zprávy) ICQ či jiný neveřejný komunikační kanál.
5. Dodržuj pravidla Net-etikety. POMNI: co nechceš, aby bylo činěno tobě, nečiň ty jiným, kde začínají práva druhých, tvé práva končí.



BANER na váš web, následující text stačí jen překopírovat a vložit:
<a href=" http://www.federmann.cz"><img src=" http://www.federmann.cz/images/stories/image437.gif" width="60" height="54" alt=" federmann.cz-Analog Audio"></a>



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 244 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další
Autor Zpráva
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 0:31:31 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575


Výkonové dimenzování je ze strany Pavla Dudka častým terčem kritiky, podívejme se jak sám své zapojení dimenzuje.

KT 207/200 je pouze 5A a v případě nastavení proudových ochran na větší proud má problém.
KD607/617, jde o 70W tranzistory a při napájení ±35V a proudovém minimálním omezení 5A se jim to taky v případě zkratu nebude líbit, budou přetíženy 35*5/70 tedy jen 2.5x.
A mohl bych dále pokračovat.

"Mistr" by zřejmě mnohé okomentoval a vysvětlil zcela odlišně, ale taková je realita a nestranný pohled na žijící legendu DPA110.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 10:05:56 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Reakce Pavla Dudka na sebe nenechala dlouho čekat, jak jsem předpokládal je přesně v té pozici, jak jsem čekal.


Tyristor KT207/200 je určen k ochraně reproduktoru při zničení tranzistoru, pak ale jím procházející proud není ničím omezen a jeho dimenzování je pouze na 5A, tedy proud bude mnohonásobně překročen a tyristor musí zákonitě shořet! Sám jsem v použil dva 40A tyristory a zdá se mi to stále málo, nehledě na fakt, že je odpaluji při ss složce na reproduktoru cca 1V ne 1kV!!!

BV_3.jpg
Otázkou však stále zůstává samotné otevření diaku KR205, jak jsem již v článku uvedl, dle výrobce spolehlivě spíná až při proudu 1mA, pokud „Mistr“ použil odpor 1MΩ, pak na tomto odporu při průtoku proudu 1mA vznikne úbytek 1kV a diak KR205 bezpečně sepne při napětí na reproduktoru neuvěřitelných 1026V±4V!

Poněkud se vytrácí souvislosti mezi zaručenými parametry jednotlivých prvků a konkrétním zapojením. „Mistrovi“ to zřejmě realizací pokus omyl fungovalo, ale zapojení by mělo být opakovatelné pro běžně koupené prvky, pokud není uvedeno, že byly speciálně vybírány, což uvedeno není.

Jak by se měl takový návrh realizovat, aby nešlo jen o pokus omyl jsem popsal v článku: Jak popsat jednotlivé kroky návrhu jsem naznačil i v částí nazvané , ale prodávat stavebnice bez bližšího popisu a vysvětlení funkce jednotlivých prvků, používat prvky mimo výrobcem uváděný rozsah použitelných hodnot či na jejich samém pokraji a vůbec se nezmínit o tom je poněkud ???


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 10:18:50 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
Proudové omezení DPA110 do zkratu je z letmého náhledu cca 2,2A.
Jenom tupec a diletant může tvrdit, že je to 5A :?:


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 10:32:40 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 10:49:48 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
BV_4.jpg
Diak je třívrstvá struktura obdobná tranzistoru, k jeho průrazu - sepnutí dojde ne při nulovém proudu, ale při proudu poněkud větším. Výrobce udává ≤1mA, v praxi to může být i 10x méně, ale stále jde o nezanedbatelný proud, který vytvoří patřičný úbytek napětí na 1MΩ odporu. Pokud nevybírám jednu konkrétní hodnotu spínacího proudu diaku a použiji běžný prvek, pak musím zaručit funkci pro oblast všech možných hodnot, tedy pro rozsah proudů ≤1mA, což odpovídá napětí na odporu 1MΩ, ≤1kV!!!

Proud diakem před jeho průrazem roste s narůstajícím napětím, vybíjení kondenzátoru napětí nezvyšuje, ale naopak snižuje! Pozor při počítání na ty znaménka.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 11:00:40 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 11:06:27 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 11:21:15 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
Ano, můžem se bavit o tom, jaký je proud pro obrat charakteristiky do oblasti záporného odporu, ale to není ta 1mA z katalogové specifikace, to je jen maximální hodnota, že při tom napětí tam ten proud neteče, čili je to před obratem.
Prostě po přiloženém Ux napětí je ten proud menší než 1mA, a DIAC se nepřeklopí.
ps. ještě je tu obdobná součástka SIDAC, pětivrstvá, funkčně obdobná, parazitní proudy, ale také špičkové proudy větší.
Jde tedy o dimenzování, které asi i funkčně p. Dudek i vyzkoušela, ale dá se to samozřejmě vylepšit k obrazu svému, 100k a 1uF to 10x vylepší z hlediska pasivního svodu DIACu.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 11:36:41 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Stačí použít výrazně menší odpor a vliv proudu či jeho rozptylu se tím úměrně sníží. Diak KR205 má napětí 26V±4V, tedy až 30V a při napájení 35V tam velká rezerva není, bezpečný by byl odpor pod 5kΩ, nepočítaje toleranci síťového napětí atd.

Abych se vyhnul obdobným problémům, tak jsem volil řešení hlídání ofsetu a při jeho překročení to řeší optočlen a další. Zkrat netvořím přes výkonové tranzistory, které nemusí být vždy po smrti, ale zkratuji přímo kondenzátory, pro jistotu omezím náraz proudu vhodným odporem.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 11:49:51 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 13:02:05 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Já použil raději Tyristory, pak se to plete s Triaky, které použil Pavel dudek. KT207/200 je Triak ne Triac, máme Český jazyk a nemusíme vše cizácké přebírat, když máme dostatek vlastních slov.

Dělal jsem nějaký čas ve výrobě, ale testery se vyráběly většinou u nás, patřil jsem chvíli i do vývoje a nakonec do zásobování, nebyl jsem tak neznámá osoba. Jeden z testerů jsem dělal jako Diplomku, mohl bych schémata někdy nafotit, či překreslit. Ještě dnes by byl velmi zajímavý tester, základní rozsah měl 2,55ns s rozlišovací schopností 10ps a 2,55V s krokem 10mV. Uměl měřit zpoždění na vedení a poznal již vzdálenost 300µm. Plošné spoje jsem nechával dělat v Mesitu (vojenská výroba), již oboustranné, prokovené s potiskem a nepájivou maskou, jediné pracoviště v bývalé ČSSR….

Ve vývoji jsem mnohé konzultoval v Německu, Rakousku, Rusku, Americe a Švýcarsku, v zásobování to bylo obdobné, nedivím se, že jsme se nepotkali.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 13:16:37 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
Jestli pužíváte thyristory je mě celkem jedno, když je řeč o něčem jiném, konkrétním triaku :!:
Jestli chcete řešit jazykové niance, né technické, tak si laskavě založte jazykovej koutek.
Komunikuji do toho "fóra" dostatečně srozumitelně, aby to pochopil kdejakej miláček :!:


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 13:55:06 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
ps. ohražuji se proti manipulováním moderátorem ve zdejším fóru :!:

slovo "miláček" nemám ve svém "spisovném" slovníku.
Pokud by tam bylo spisovně genius, jednička, mamlas atd. tak bych poznal svůj "spisovný" slovník :D


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 14:03:38 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 15:36:29 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
No nevim, samozřejmě chvíli tu i ta moje sprostořekost visela, i jsem udělal screenshot, ale asi ho nenajdu v cashi, jelikož mě zrovna mechanicky chcípla kuličková myš, tak jsem resetoval.
Už mám jinou, od Microsoft - danhard stále žije :D

Zkusíme to jinak:
Dudek je vocas a vopičák :!:
Jestli ten umravňovač zabere ? :D


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 16:50:24 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Tyto slova zatím nejsou zakázané, jinak by to zabralo hned, nebo v okamžiku, kdy budou zakázána.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 17:06:06 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
Tak fajn, Federmann, jsi vocas, mamlas a vopičák.
Neber to laskavě osobně, je to jen zkouška komunikace a piiip procesoru.
Automatická oprava sprosťáren zabere zřejmě až se skončením možnosti opravy, pro normálního smrtelníka asi za 1 minutu, pro moderátora kdykoliv.
kontolní slovo - frajer
Mě to normálně vulgární komunikaci přijalo, pak pozměnilo.

TOTO FÓRUM JE KDYKOLIV MODEROVANÉ K OBRAZU MODERÁTORA - ZAKLADATELE p. Bohumila Federmanna !

Několikráte jsem při čtení tohoto fóra o tom přesvěčil, když se příspěvky "Mistra" Federmanna změnily třeba za několik dní.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 17:09:27 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
Zajímavé, teď nejde příspěvek ani opravit a to okamžitě, zdá se, že se jaksi ztrácí půda pod nohama ... :D
Bezva fórum :roll:


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 17:11:57 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
cca po minutě se změnilo IDIO_T na frajer, to je bžunda :D


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 17:12:23 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
V současné době je zakázáno pouze 8 slov, pokud bude potřeba, pak se počet průběžně rozšíří. Předpokládám, že zde nejsou malé děti, tak je třeba se podle toho chovat.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 17:15:58 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Fórum je 3.0.7-PL1, nejnovější verze a disponuje vším co ji autoři dali do vínku, pak to záleží jen na rychlosti Internetu a vlastnostech Hostingu.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 17:18:04 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 19:22:00 
Offline
NNN
Uživatelský avatar

Registrován: úte 01. pro 2009 12:13:40
Příspěvky: 346
Ako okomentujete fakt že všetky Dudkove konštrukcie pracujú bez jedinej chyby desiatky rokov? Ale preukázateľne pracujú, kdežto o vašich konštrukciách nie je nikde ani zmienka. O tisíckach vašich pracujúcich konštrukciách som počul IBA od vás.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 19:31:52 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
Vrátím se k tématu po bodech:
"Měkká limitace
Snaha o tvarování limitace je zcela nesmyslná a zbytečná, stala se sice ve své době módní záležitostí a mnozí konstruktéři na ni naletěli.
Limitace jako taková je stav vždy nežádoucí a snaha ji jakkoliv upravovat je zbytečná, je nutno limitaci předejít dostatečným dimenzováním zesilovače a pak se nemusí takové hlouposti řešit."

Samozřejmě limitace je pro výkonový zesilovač nevyhnutelnou nutností, měkká limitace je zajisté "zvukově méně slyšet", ale to není ten hlavní důvod, který běžně diletant nevidí, ten je, že se některé prvky a to buď rozkmitový stupeň, nebo výkonový sledovač dostávají do saturace (ve smyslu saturace tranzistoru, né nějaké smyšlené "dynamické" saturace, jelikož tento výraz nemá smysluplné ohodnocení ??? ) a "odlepení" ze saturace je celkem jasně slyšitelná záležitost, která v harmonickém rozvoji dělá stejný "vějíř" harmonických, jako přechodové zkreslení.
To "lepení" v saturaci je mnohem více slyšitelné než vlastní náhodná limitace a zjevně to způsobuje zvukový dojem silně se lišící od elektronkových koncových zesilovačů.
Doporučuji konzultovat s p. Dudkem, nebo s p. Buntou, jelikož Ti mají v této problematice jasno, já sice dělám zesilovače výkonově do 500kHz, ale ne pro audio.
Poslední vývoj zesilovače 20kW do 4R se zkreslením -120dB při 100kHz mě vedení bohužel odmítlo, jelikož by to asi nikdo neocenil. Zústalo jen u funkčního vzorku.
Děláme měřící zesilovače simulující elektrozvodnou sít, bohužel tak nízké zkreslení nikdo nežádá.
Cena by nebyla tak nezajímavá, kolem 20kE :D


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 19:50:00 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
"Dvoutranzistorové řízení předpětí
Další z laciných triků na neznalé, přidáním dalšího tranzistoru v podobě T12 se nikterak vlastnosti nezlepší, jen se zvýší počet prvků a pravděpodobnost poruch, sníží se spolehlivost, ale konstruktérovi se to zdůvodní zázračnými vlastnostmi.
Nikdo se však nedočte jaké to má zázračné vlastnosti, v čem je výhoda, jaké jsou teplotní vlastnosti a mnohé další."

No, za prvé, "obětuje" se jeden korunovej tranzistor :)
V době, kdy to Pavel Dudek stavěl, tak ten jeden tranzistor měl podstatně větší cenu, přesto ho tam dal.
Jaký to mělo důvod ?
Především je takový Ube násobič podstatně "tvrdší" a také se mírně změní teplotní charakteristika více do módu "překompenzováno", ve výsledném testování to lépe sedí se skutečnými konci.

Poučení pro "mistra" Federmanna:
V symetrické verze HQQF jste došel k nestabilitě příčného proudu VAS, která následně vyvolala změnu klidového proudu koncovými tranzistory.
Bylo tam několik verzí zdroje Ugs, buď nekopírovali teplotní charakteristiku, nebo měli velký vnitřní odpor, takže se projevovala změna proudu VAS. Pokud vím, tak jste se v závěru vrátil k topologii na úrovni AZK052, kterou jinak vesele kritizujete :?:


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 19:58:04 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
ps. omlouvám se, pokud se v textech vyskytne nějaký překlep, hrubka atp.
Sice lze samozřejmě text pořádně zverifikovat, ale znáte to, nabuším to tam a odpálím.
Čas verifikací je asi 1 minuta, tuto dobu ale většinou propásnu.
Jinak je ale s moderátorem, ten si mění texty příspěvků kdy chce, aniž by to byl nějak čitelné.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 20:03:55 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
ps. ještě pro "mistra" Federmnna k tématu saturace:
v simulaci saturace tranzistorů není korektně ošetřena, skutečné chování se může značně lišit :!:


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 20:52:06 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Já stavím na tom, že mé zesilovače chodí od cca ±5V do průrazu tranzistorů, musí být dostatečně stabilní a to se u plně symetrické verze nedalo jednoduše dosáhnout, dalo by se komplikovaně svazovat teplotně tranzistory, či je dát dokonce do jednoho pouzdra, ale to není řešení pro každého.

Proto jsem se vrátil k mé nejstarší a nejjednodušší verzi, která se jen jako jednoduchý tváří. Když dva dělají totéž, není to totéž. Používám jiné pracovní body a vyhýbám se lokálním zpětným vazbám, zesilovače jsou mnohem rychlejší a taky při nesprávném prostorovém uspořádání dokonale kmitají a hoří, proto jsem přidal filtrační kondenzátory přímo na kolektory výkonových tranzistorů.

Nastavení pracovního bodu a teplotní závislosti jsem dostatečně rozebral v a . V těch a dalších textech je napsáno víc než by se dalo čekat, ale musí se tomu rozumět, je to dobře vidět na tom když někdo postaví můj zesilovač bez zásad, které jsem mnohokráte popsal tak mu shoří, což se mi nikdy nestane a kopírovat mé zesilovače není tak prosté.

Poslední řada 505 je naprosto perfektní, simulace sedí s měřením je perfektně stabilní i prostorově dobře vyřešena. Vše je to o prioritách. O DPA se toho člověk moc nedočte, ale jsou v


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 21:13:18 
Offline
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Registrován: ned 22. lis 2009 20:47:13
Příspěvky: 159
Zdá se, že danhard našel svůj zaslíbený virtuální prostor .... :lol: :D :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 21:44:22 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576
To víš Johne Hiddene, všiml jsem si, že zde máš kamarády, se kterými tu planě tlacháš, tak
jsem se chtěl připojit.

Je tu ale hodně naprdíno, řekl bych přímo Agiášův chlív, bude zapotřebí to tu trochu provětrat a staré sruktury nakopat do zadnice :D


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 21:51:17 
Offline
Trvalý BAN

Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51
Příspěvky: 576


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 23:37:31 
Offline
Začátečník

Registrován: stř 28. dub 2010 18:12:37
Příspěvky: 33
Federmann: K tym takzvanym "DPA" z PE 04/10 je nutne dodat, ze to nie su originaly a P.D. s tym nema nic spolocne.
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=8206


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 29. čer 2010 23:39:01 
Offline
NNN
Uživatelský avatar

Registrován: sob 26. pro 2009 22:21:48
Příspěvky: 166
danhard: A nemas pocit, ze Federmann tej scheme nerozumel, tak si ju nechal od teba vysvetlit ?


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 244 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


POWERED_BY
Český překlad – phpBB.cz