QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Fórum převážně vážně o zesilovačích.
viperking
Začátečník
Příspěvky: 25
Registrován: sob 15. úno 2014 12:27:29

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od viperking »

jeste jeden.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od vladzin »

Jsou tam blokovací kondenzátory na každém filtračním kondenzátoru? Nějak je tam nevidím v té změti. Také by měl být zablokovaný ten můstek, jinak se přenáší rušení spínání 100Hz až na výstup. Z plusu kond 10n-47n na střídavý vstup a z mínusu 10n-47n na druhý střídavý vstup. Poměřil jste samostatně osciloskopem ten zdroj?
viperking
Začátečník
Příspěvky: 25
Registrován: sob 15. úno 2014 12:27:29

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od viperking »

tak problem se zeměmi jsem ze vzteku vyřešil 33p na colektor a bazy T8 a T4. ale ocilace vznika podle mě někde blíže
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od vladzin »

viperking píše:tak problem se zeměmi jsem ze vzteku vyřešil 33p na colektor a bazy T8 a T4. ale ocilace vznika podle mě někde blíže
A proč ve vzteku? Bastlíme přeci pro radost. Radost je pak dvojnásobná, když se problém vyřeší a naučíme se něco nového.

Jestli se domníváte, že je to někde blíže, pak už zbývá jen T1. Vše ostatní jsou obvody napěťové reference a proudový zdroj. Možná jste trefil na nějaký tranzistor s extrémním zesílením nebo nějakou jinou abnormalitou. Ale moc tomu nevěřím. Divné je, že máte problémy s oběma moduly, takže já bych hledal problém ve zdroji a kabeláži. Také zkrátit přívody od transformátoru na můstek na co nejkratší vzdálenost. A GND pro reproduktor a desku nevést souběžně, tak jak to máte na obrázku. Je nutno si uvědomit, že všechny vodiče, které vedou proud, tak vyzařují a vznikají induktivní a kapacitní vazby. Takže tyto dva vodiče, ne spolu.

Měřil jste zákmity se vstupem naprázdo nebo se zkratovaným vstupem? Objevují se zákmity jen na tom jednom reproboxu, nebo i na odporové zátěži?

Na síťové straně zařadit síťový filtr. Obrázek, který jste dodal ukazuje v podstatě jen nějaké brumové napětí s rušením v záporné půlvlně a s velkým offset posunem.

Změřte jen ten zdroj a dejte sem obrázek osciloskopu.
viperking
Začátečník
Příspěvky: 25
Registrován: sob 15. úno 2014 12:27:29

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od viperking »

no ve vzteku proto ze nejsem ten co se tak snadno vzdavá.. a toto reseni jsem nepotřeboval.

zavinění zdroje lze velice rychle vyloučit. přidal jsem jeste dva páry kondezatoru v předchozím pokusu. a zdroj vypl.. ocilace se tam vyskytuje furt.
co se tyče měření naprazdno. zesilovač opravdu brutalně kmitá. měření ve zkratu neprovadím. na odporu taky ne. tyto věci nikdy nesimuluji nevím totiž co by mi řekly. potřebuji zesilovač do realne aplikace proto .. někdy nevyhodně zkouším na realné zatěže.

a jeste jedna věc. oba zesilovače kmitají.. ale ten druhý zcela nezkrotitelně. první je dobry do osmi ohmů, takže znovu to ukazuje na to že je tu něco opravdu hodně náchylné.

rovněž když chytnu baze vykonových T. a uzemním (svým tělem) oscilace jsou pryč ale jenom z časti.

... no ale .. když to vemu kolem a kolem tak mi ty kondezatory nevadí.. nebo o kolik mohou omezit pásmo?
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od vladzin »

Zkoušet do reálné zátěže není dobrý postup.

Rozhodně bych vyzkoušel funkci do odporu 8 ohmů a pokud bude zesilovač OK, pak je třeba zkoumat, co je v těch bednách tak extrémního, že to uvádí zesilovač do oscilace.

O měření ve zkratu jsem nepsal. Ptal jsem se jestli jste měřil z otevřeným nebu uzemněným vstupem. O zkratu na výstupu jsem nic nepsal.

Dále jste nepsal nic o boucherotu. V návodu pan Federmann píše, že některé musí mít boucherot a některé nikoliv, jaký je váš stav?

Dále je třeba si uvědomit, že vstupní obvody jsou schopné jet až do řádu MHz a ta jakoby oscilace, může být již detekované vf pole. Jak modul zkoušíte? Je již umístěn v korektní stíněné skříni?

Já vidím problém někde v těch vašich hnízdech, případně v kontrukci výhybky v reprosoustavě, ale jak jsem psal, nejdříve bych to vyzkoušel do odporu.
viperking
Začátečník
Příspěvky: 25
Registrován: sob 15. úno 2014 12:27:29

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od viperking »

oj tak to se omlouvam za missunderstanding.
zkouším na reproduktoru arn 226/4. v uzavřené ozvučnici a reproduktor bez vrchlíku. tz. žadná vyhybka.. jenom na sprosto kabel.
Ja bych zase nezkoumal proč to s jednou reprosoustavou funguje a s druhou ne. jestli je zapojení nachylné na něco musí to mit rozumné vysvětlení i řešení. samosebou lze tomu jít naproti udělat ultra idealní zdroj apod. ale ja potřebuji aby to jelo ve všem a na "všem".

a ted trochu ze zkušeností. měl jsem tu na bastlení hodně různých.. zapojení.. všechny měla nějaké mouchy. a někdy i podobně kmitalo. někdy i destruktivně. avšak většinou bylo jadro pudla v tom že se prostě dané zapojení vymyslelo na určité typy součastek s určitou betou od určíteho výrobce.. a prostě to bezproblému chodí.. pak tam někdo o par let dá něco.. co je jakoby stejného ne nechodí. kmitá, zlobí, jestli tedy jsou zkušenosti Vaše.. které mi pomohou rozumně vyřešit / ne kompenzovat ten problém. budu rád. v opačném případě tam nechám ty kondezatory. Zdroj je tvrdý jako beton a vyfiltrovany na 80mV. což není nejlepší číslo. ale na nějaké střílení to není. (první modul jsem testoval na zdroji 2x43dc zvlněný na 155mV a jelo to jako hrom do osmi.

= nemohu si dovolit přízpůsobovat zesilovačí reprosoustavy nebo dělat předražený zdroj

p.s co to zkouškou na odporu získám? když to i na prazdno kmitá.., tedy už ne s 33p -??
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2575
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od Federmann »

viperking píše:
p.s co to zkouškou na odporu získám? když to i na prazdno kmitá.., tedy už ne s 33p -??
Je to cesta, jak vyřešit nevhodné zemnění, ale přednostně bych to řešil vhodným Boucherotovým členem. Je to nevýhoda této levné konstrukce, že je citlivá na použité polovodiče, které mohou být pokaždé jiné.
viperking
Začátečník
Příspěvky: 25
Registrován: sob 15. úno 2014 12:27:29

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od viperking »

konkrétně o co přijdu když tam ten kondezator nechám.? u některých zesilovačů i komerčních bývá i 150p.

zkoušel jsem bucheroty různých hodnot ale bez praktického výsledku.
Co se týče zemění, kratší cesty už neexistují. od trafa je dohromady 12cm vodičů. GND jsou jak vojáci vedle sebe, dle schématu na vašem webu. když zapojim oba zesilovače na jeden zdroj. jeden lehce zlobí do 4 ohmu. druhy zlobí furt bez onoho kondezatoru.
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od vladzin »

Dejte sem obrázek při rozkmitu 2V na 1KHz.
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od vladzin »

Ještě k tomu reproduktoru. Zkuste tam dát na svorky repro alespoň jednoduchou kompenzaci, třeba 10 ohmu v sérii s kapacitou 5,6-8,2mikroF. Samotný repro má značně nevyrovnanou impedanci. Na spodním konci to ujíždí na rezonanci až na 30ohmu, ale to není třeba řešit a na horním konci mnohem více a to pořeší ten kompenzátor. Ve většině reprobeden se toto nachází i když jsou vícepásmové.

Nevhodný průběh impedance v reprosoustavě rozkmitává i mnohem dražší konstrukce než je hračka QQF-55-KS.

Napadlo ne toto vyzkoušet z toho důvodu, že jste psal, že problém částečně vyřešil dlouhý přívodní kabel.
viperking
Začátečník
Příspěvky: 25
Registrován: sob 15. úno 2014 12:27:29

Re: QQF-55 KS 500W, DPS? KIT

Nový příspěvek od viperking »

Ahojte přátelé,

vysvitlo sluničko, tak mám minimalní vuli si stím teď hrát nicméně dostavěl jsem poslední modul č. 3. čistě ze srandy jsem tam rovnou napajel 12p na T4.

Nápad s kompenzací se mi líbí a zdá logický, zkusím jej vyzkoušet. hned jak se situace s počasím trochu zhorší.

další věc..Pakliže to nějak dopadne, přemyšlím nad postavení 6 ti kanálu. nicméně bych potřeboval aby šel zesilovač. přepínat do můstku.. (nejlépe jedním spínačem) máte někdo zkušenosti s takovým řešením?

tz. že po přepnutí jednoho vypínače by se ze dvou modulů stal jeden můstkový ?

Děkuji.
Odpovědět